آشپزی

25 دستور صبحانه ترکی (کهوالتی).

25 دستور صبحانه ترکی (کهوالتی).

صبحانه (یا کهوالتی) در ترکیه مهمترین وعده غذایی روز است و تجربه ای بیش از یک وعده غذایی است.

بیاموزید که چگونه مردم ترکیه مانند یک ملکه با این 25 دستور غذای خوشمزه صبحانه ترکی میل می کنند.

turkish breakfast items served on small plates
25 دستور صبحانه ترکی کهوالتی 30
پرش به:

کهوالتی – صبحانه ترکی چیست؟

کهوالتی در ترکیه بیشتر شبیه یک برانچ است و بیشتر با خانواده و دوستان در کنار یک میز بزرگ پر از صبحانه های خوشمزه که در بشقاب های کوچک سرو می شود، میل می شود.

نشستن سر میز صبحانه و نوشیدن چای ترکی حتی پس از پایان غذا خوردن، لذت بردن و صرف وقت با آن است.

25 d8afd8b3d8aad988d8b1 d8b5d8a8d8add8a7d986d987 d8aad8b1daa9db8c daa9d987d988d8a7d984d8aadb8c 647f72c64834d
25 دستور صبحانه ترکی کهوالتی 31

محبوب ترین اقلام صبحانه ترکی شامل چند نوع مختلف پنیر، کایماک ترکی، زیتون است. ، انتخاب گوشت سرد، دیپ های شیرین و خوش طعم (مرباهای خانگی مانند مربای ریواس)، غذاهای تخم مرغ، سالاد، نان، شیرینی های شیرین و خوش طعم، و البته همه همراه با چند لیوان چای ترکی.

su boregi served with cucumbers and tomatoes
25 دستور صبحانه ترکی کهوالتی 32

در این پست، من تعدادی از دستور العمل های صبحانه ترکی مورد علاقه خود را با شما به اشتراک می گذارم که می توانید به راحتی در خانه درست کنید و در کنار خانواده لذت ببرید.

25 صبحانه ترکی – دستور پخت کهوالتی

نان و شیرینی های مرزه

یک صبحانه معمولی ترکی بدون نان کامل نمی‌شود که بتوان آن را در اسپری‌های خوشمزه فرو کرد یا آخرین ذره از این غذای خوشمزه تخم مرغ را پاک کرد “Cilbir – تخم مرغ آب پز ترکی”.

خانواده و دوستان خود را با این دستور العمل های ساده و در عین حال خوشمزه لذت ببرید.

پوگاکا (نان نان پنیر ترکی)

صبحانه ترکی بدون نان/شیرینی کامل نمی شود و این پوگاچا (نان های پنیر ترکی) یکی از دوست داشتنی ترین آنهاست. محبوب ترین نسخه پوگاکا، نوع نرم و کرکی با پنیر فتا و گیاهان دارویی است. سایر گزینه‌های پر کردن گوشت چرخ کرده، زیتون یا سیب‌زمینی هستند، اما نمونه‌های ساده با مقداری اسپری لذیذ به همان اندازه خوشمزه هستند.

این دستور را ببینید

Pogaca Turkish cheese buns
بورک اسفناج – اسپاناکلی بورک

بورک اسفناج (Ispanakli Borek) یک شیرینی خوشمزه ترکی است که از خمیر ورقه ای نازک به نام “یوفکا” پر از اسفناج و پیاز. آنها یکی از محبوب ترین اقلام صبحانه یا میان وعده در حال حرکت هستند!مانند پوگاچا (نان نان ترکی)، بورک نیز با شکل ها و پر کردن های متفاوتی عرضه می شود. پنیر، اسفناج، سیب زمینی یا گوشت پرطرفدارترین مواد پرکننده برای بورک هستند، اما این بورک اسفناج گیاهی احتمالاً مورد علاقه من در میان آنهاست.

این دستور را ببینید

Turkish savoury pies made with spinach and yufka
پید قارچ و پنیر

پید پنیر ترکی (ترجمه شده به عنوان کاسارلی پیده) با قارچ نوعی نان تخت است که روی آن سبزیجات و پنیر کاسار >، بسیار شبیه پیتزا اما بدون سس گوجه فرنگی. این پید پنیری کره ای است، طعم و مزه ای دارد، درست کردنش بسیار آسان است و برای قهوه ترکی یا ناهار عالی است.اگرچه برخی از پر کردن های سنتی برای روی این نان های مسطح وجود دارد، اما می توانید رویه های مورد علاقه خود را سفارشی کنید. پید مورد علاقه دیگر من کیمالی پید است، پیدی که با گوشت چرخ کرده و خرد شده کوچک پر شده است. سبزیجات.

این دستور را ببینید

cheese and mushroom pide topped with an egg
نان بذلما

بازلاما شبیه به یونانی است نان پیتا و برای فرو بردن در سوپ یا خورش عالی است. همچنین برای سرو در صبحانه/برانچ،یک جزء بسیار محبوب از صبحانه سنتی ترکی، عالی است. این نان کرکی ترکی وقتی گرم و تازه پخته شده سرو شود بهترین است.نان بازلاما در چند دهه اخیر محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. این یکی از قدیمی ترین دستور العمل های نان ترکی است و احتمالاً مورد علاقه بسیاری نیز است. تهیه این نان تخت همه کاره بسیار آسان است و فقط به چند ماده اولیه نیاز دارد که ممکن است از قبل در دست داشته باشید.

این دستور را ببینید

bazlama turkish flat bread recipe
سیگ بورک

چیگ بورک (چیبورک یا چبورکی) یک شیرینی نازک و سرخ شده ترد است که با گوشت چرخ کرده، پیاز و ادویه جات پر شده است. آنها به عنوان یک پیش غذا، صبحانه/برانچ یا میان وعده در حال حرکت عالی هستند.این بورک های سرخ شده خوش طعم توسط تاتارهای کریمه که به شهر اسکی شهیر ترکیه مهاجرت کرده بودند، از آسیای مرکزی به ترکیه آورده شدند. آنهایکی از محبوب ترین اقلام صبحانهو همچنین میان وعده یا غذای خیابانی هستند. نسخه من از Chebureki با چند ماده ساده در خانه بسیار آسان درست می شود و همیشه در بین خانواده محبوب است.

این دستور غذا را بررسی کنید

fried ciboria served with salad
شبیه کردن

سیمیت (همچنین به نام نان کنجد ترکی نیز شناخته می شود)، یک نان دایره ای شکل با پوسته کنجد است که معمولاً برای صبحانه سرو می شود. این ستاره واقعی گسترش کهوالتی است. همانند پوگاچا (نان پنیر ترکی)، نان سیمیت نیز عمدتاً برای صبحانه همراه با Kuymak (Mihlama) یا Menemen – تخم‌مرغ‌های مخلوط ترکی و مقداری پنیر، زیتون، گوجه‌فرنگی، و یک فنجان چای ترکی.در ترکیه، هیچ کس زحمت درست کردن این نان خوشمزه سیمیتی را در خانه نمی دهد، زیرا آنها به طور گسترده در دسترس هستند و بسیار خوب و ارزان هستند. اما اگر شما هم مثل من در خارج از کشور زندگی می کنید، تقریبا غیرممکن است که یک کالای خوب برای خرید پیدا کنید. من این دستور غذای ساده را برای سال‌ها داشتم، اما درست کردن آن‌ها را زمانی شروع کردم که به بریتانیا نقل مکان کردم.

این دستور را ببینید

freshly baked simit bread
سو بورگی – واتر بورک

سو بورگی که به معنی “بورک آب” یکی از محبوب ترین بورک ها در ترکیه است و با اختلاف بهترین شیرینی ترکی است. . ما ترک‌ها عاشق این خوراکی‌های خوش‌مزه هستیم و آن‌ها را برای صبحانه، ناهار، شام یا به‌عنوان میان‌وعده در هر زمانی از روز می‌خوریم.سو بورگی به چالش‌برانگیزترین بورک‌ها شهرت دارد. من چندین راه مختلف را در طول سال‌ها امتحان کرده‌ام و در نهایت بهترین و سریع‌تر را یافته‌ام. اگرچه چیدن آن زمان می برد، اما ساختن این بورک بی نظیر و تحت تاثیر قرار دادن مهمانان بسیار آسان است.

این دستور غذا را ببینید

a portion of su borek
سیگارا بورگی

سیگارا بورگی – بورک سیگار (رولت‌های پنیر ترکی) شیرینی‌های ترد هستند که با ورقه‌های نازک فیلو به نام یوفکا تهیه می‌شوند که با پنیر فتا و سپس پر می‌شوند. سرخ شده کم عمق برای تردی بیشتر. آنها به عنوان فینگر فود، میان وعده، صبحانه یا به عنوان بخشی از سینی مزه عالی هستند. می‌توانید آن‌ها را از قبل در دسته‌های بزرگ درست کنید و برای بعد فریز کنید.

این دستور غذا را ببینید

turkish cheese rolls sigara borek
گوزلمه – پنکیک ترکی

گوزلمه (پنکیک ترکی) یک نان خوش طعم و خوشمزه است که با مواد پر شده مختلف مانند گوشت چرخ کرده، پنیر، اسفناج یا سیب زمینی پر شده است. گزینه های چاشنی بی پایان هستند و بیشتر به منطقه و همچنین ترجیحات شخصی بستگی دارند. این شیرینی‌های فوق‌العاده خوشمزه به‌طور سنتی برای صبحانه یا میان‌وعده سرو می‌شوند، اما اکنون در چند دهه اخیر به غذاهای خیابانی بسیار محبوب تبدیل شده‌اند. گوزلمه چه به عنوان یک میان وعده خوش طعم و چه برای صبحانه خورده شود، غذای مورد علاقه مردم است.

این دستور را ببینید

25 d8afd8b3d8aad988d8b1 d8b5d8a8d8add8a7d986d987 d8aad8b1daa9db8c daa9d987d988d8a7d984d8aadb8c 647f72ddc47e1
سوکوکلو پیده

Sucuklu Pide یک نان ترکی ترد و خوشمزه است که روی آن “سوچوک” تند و آب شده و کشدار “پنیر کاسار”. همانند پید پنیر با قارچ، سوچوک پید یکی از محبوب ترین اقلام صبحانه و میان وعده ها در ترکیه است. و خبر خوب این است که شما به راحتی می توانید پید خود را در خانه درست کنید و خانواده خود را با این دستور ساده تحت تاثیر قرار دهید.

این دستور غذا را ببینید

turkish pide with sucuk

ظروف تخم مرغ

هیچ صبحانه ترکی بدون تخم مرغ کامل نمی شود. تخم مرغ با sucuk، Menemen (تخم مرغ اسکرامبل ترکی و Cilbir (تخم مرغ سوخاری ترکی) یکی از غذاهای مورد علاقه کهوالتی است.

در اینجا برخی از غذاهای مورد علاقه خانواده ما برای سرو روی میز کهولتی وجود دارد.

منمن

منمن یا تخم‌مرغ ترکی یک غذای صبحانه بسیار محبوب و دوست‌داشتنی در ترکیه است. به طور سنتی، این غذای تخم مرغ ساده اما خوشمزه با گوجه فرنگی آبدار، فلفل سبز ترکی و تخم مرغ درست می شود. با این حال، نسخه‌های مدرن ممکن است شامل پیاز، سوچوک (سوسیس‌های تند ترکی)، پنیر یا پاستیرما (گوشت گاو پخته شده با هوا) باشد.

Check out this recipe

25 d8afd8b3d8aad988d8b1 d8b5d8a8d8add8a7d986d987 d8aad8b1daa9db8c daa9d987d988d8a7d984d8aadb8c 647f72df92d98
Cilbir (Poached Eggs)

Cilbir (or Çılbır) is a Turkish breakfast dish made with poached eggs served on a bed of garlicky herb yogurt and then drizzled with a generous amount of chili-infused butter. This popular Turkish egg dish is dating back to the Ottomans in the 15th century and is almost as famous as Menemen – Turkish Scrambled Eggs.

Check out this recipe

Turkish poached egg - Cilbir
Kaygana – Turkish Omelet

Kaygana is a delicious and filling Turkish Omelette made with eggs, flour, milk, herbs, and seasoning. This versatile egg-based dish is effortless and quick to make, and the things you can serve it with are limitless. This scrumptious egg dish Kaygana isn’t just perfect for breakfast, but it is great for brunch, lunch, dinner, and snacks, too!

Check out this recipe

kaygana - turkish omelette
Spinach and Eggs

Spinach with Eggs (Ispanakli Yumurta) is a delicious, healthy, and filling one-pot dish you can serve as a part of the Turkish breakfast spread.You can customize this dish by adding more vegetables such as mushrooms, peppers, or tomatoes. Also, you can substitute mince with sucuk (a type of Turkish spicy sausage) or chorizo, or omit it and make this dish vegetarian.

Check out this recipe

spinach and eggs

Spreads and Dips

Here are some of my favorite dips and spreads for you to tear your Simit and dip it into!

You only need a couple of sweet and savory spreads on your Turkish breakfast table since there will be other plenty of other choices.

Muhammara a.k.a Acuka

Muhammara (or Acuka) is a delicious Middle Eastern dip/spread/meze made with red pepper paste, garlic, walnuts, spices, and olive oil. It is extremely easy to prepare and is ready in 15 minutes with minimal cleaning up! In Turkey, Muhammara (or Acuka) is served as a breakfast spread along with Homemade Sandwich Bread or Simit (Turkish Sesame Bagel. 

Check out this recipe

25 d8afd8b3d8aad988d8b1 d8b5d8a8d8add8a7d986d987 d8aad8b1daa9db8c daa9d987d988d8a7d984d8aadb8c 647f72e1ba3e0
Tirokafteri – Spicy Feta Dip

Tirokafteri is a spicy, salty and tangy Whipped Feta Dip made with a handful of ingredients including roasted red peppers, feta cheese, vinegar, and olive oil. It is ready in 15 minutes and is commonly served for breakfast /brunch with warm freshly made Greek Pita Bread, or as part of a Mediterranean mezze platter.

Check out this recipe

spicy greek feta dip served in a bowl with pita bread
Hummus

Hummus Dip is a Mediterranean/ Middle Eastern spread made with chickpeas and tahini, then seasoned with lemon, garlic, and cumin. This extremely creamy, smooth & fresh dip comes together in just 25 minutes!The most simple version of hummus is made with chickpeas, tahini, lemon juice, garlic, and olive oil. However, there are many different variations of Hummus dip created by adding different flavorings such as roasted red peppers, sun-dried tomatoes, beetroot, or different spices such as chili, cayenne, or paprika.

Check out this recipe

authentic hummus served with crudités
Haydari – Turkish Yogurt Dip

Haydari is a delicious Turkish Yoghurt Dip made with feta cheese, thick strained yogurt, fresh herbs, and chopped walnuts. This tangy dip is one of the most popular mezes in Turkey and also is widely served in Turkish restaurants with kebabs and Pita Bread along with Ezme Salad (Acili Ezme). You can serve Haydari as a part of a meze platter, as a spread on a piece of toast for breakfast, or as a dipping sauce to serve with vegetable crudités, kebabs, and BBQs.

Check out this recipe

Turkish meze haydari

Salads

Fruits and vegetables are also a great part of the Turkish Breakfast table.

Depending on the season, it is common to serve sliced tomatoes, cucumbers, peppers, fresh herbs, salads, or even fried vegetables.

Here are some of my favorite kahvalti salad recipes you can serve for your family.

Saksuka

Saksuka (Turkish Vegetable Meze) is a very much loved vegetarian/vegan dish made of shallow-fried vegetables and a simple tomato sauce. The star ingredient for this traditional Turkish dish is the aubergines/eggplants and the rest of the vegetables added to the dish vary from region to region.Şakşuka is such a great versatile dish that can be served as a part of a mezze spread, as a breakfast/brunch item, as a side dish, or as an appetizer. Also, you can make this tasty vegetarian dish all year round with any vegetables that are in season as long as you keep the aubergines and tomatoes as the main ingredients!

Check out this recipe

turkish meze saksuka is served in a bowl
Baba Ganoush

This Turkish-style Baba Ganoush without tahini is a smokey and flavorsome eggplant dip made with fresh Mediterranean ingredients. This aubergine dip is typically served as a cold meze /starter, as a side dish to the main meal, and as a breakfast dip for flatbread. It has a wonderful balance of smokey and tangy flavor from the roasted aubergines and the lemon.

Check out this recipe

aubergine dip without tahini
Piyaz – Turkish White Bean Salad

Piyaz (Turkish Bean Salad) is a healthy and nutritious side dish and a perfect accompaniment to your meals. It is made of beans, onions, tomatoes, and parsley then dressed with tahini, lemon juice, and olive oil. This cold Turkish salad is very easy to make and is ready in 15 minutes.This simple yet delicious salad is originally from the Antalya province of Turkey where it is considered the main dish.

Check out this recipe

piyaz (Turkish bean salad) served with boiled eggs
Coban Salatasi – Turkish Shepherd’s Salad

Coban Salatasi (or Turkish Shepherd’s Salad, Choban Salad) is a light, easy-to-make, and incredibly refreshing side dish made with juicy summer tomatoes, cucumbers, and green peppers. It is very easy to make and comes together in only 10 minutes. All you need to do is finely chop the ingredients, drizzle on olive oil and lemon, season with salt and pepper, and then mix them all together.

Check out this recipe

Coban salatasi

Cheese

Turkish cheeses are a breakfast staple in Turkish cuisine and are one of the most important elements of a Kahvalti table.

No kahvalti is complete without at least 3 different types of cheeses and the most popular ones are beyaz peynir (white cheese), kasseri or kasar cheese, tulum peyniri, ezine cheese, and Kars gravyeri.

There are many recipes you can make with cheese and serve as a breakfast spread as well as serving these cheeses on small plates.

Kuymak-Mihlama

Kuymak (or Mihlama) is a regional breakfast dish originating from Turkey’s northern Black Sea Region. It is made by melting the cornmeal and cheese together in a copper pan called “sahan” and is usually served with bread or simit. This delicious Turkish breakfast item is ready in 15 minutes and only requires 3 main ingredients!

Check out this recipe

25 d8afd8b3d8aad988d8b1 d8b5d8a8d8add8a7d986d987 d8aad8b1daa9db8c daa9d987d988d8a7d984d8aadb8c 647f72ee6c582

Sweet pastries are also commonly presented on Turkish breakfast tables.

These sweet treats are typically consumed in the end while sipping some Turkish tea for a bit longer.

Chocolate Tahini Pastries

Chocolate Pastry Rolls are buttery, flaky, and delicious sweet treats made with a homemade pastry filled with dark chocolate chips, tahini, and walnuts. They are perfect for breakfast and a great accompaniment to your morning coffee or afternoon tea.

Check out this recipe

Golden and crispy chocolate and tahini filled pastries
Baklava Cheesecake

This impressive Middle Eastern-inspired dessert is made with indulgently sweet and nutty Turkish Baklava layers topped with creamy and rich cheesecake. Although it requires a bit of time and patience, it is easy to make and is perfect for any special occasion and upcoming festive season.

Check out this recipe

25 d8afd8b3d8aad988d8b1 d8b5d8a8d8add8a7d986d987 d8aad8b1daa9db8c daa9d987d988d8a7d984d8aadb8c 647f72f002634

Turkish Food Culture

In Turkey, home cooking is still very popular, and every meal is important.

Every member of the family is expected to be at the dining table.

Spending time with family, particularly at meals, is an essential cultural concept.

And the breakfast table is the best place to start the day and to spend time with your favorite people while eating delicious food!

Health Benefits of Turkish Food

Turkish food is full of nutrition and is cooked with seasonal fresh ingredients.

All around the nation, Freshly produced fruits, vegetables, eggs, dairy products, and meat result in highly nutritious and delicious food.

Spices and flavorings in Turkish cuisine are not only adding deliciousness to food but also act as antioxidants and help strengthen the immune system.

Turkish pogaca
25 دستور صبحانه ترکی کهوالتی 33

Did you make any of these recipes? Please let me know how they turned out! نظر خود را در زیر بگذارید و @cookingorgeous در اینستاگرام و هشتگ کنید #cookingorgeous.

I hope you enjoy the process of making these Turkish Breakfast recipes as much as you enjoy eating them! ? 

خوشحالی! / افیه اولسون!

این پست از پیوندهای وابسته استفاده می کند. این بدان معناست که اگر روی آنها کلیک کنید و سپس چیزی بخرید، مقدار کمی کارمزد برای فعال نگه داشتن سایت دریافت می کنیم، اما هزینه بیشتری برای شما ندارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا