۷۰۰ روستای آذربایجان شرقی مشکل تامین آب شرب پایدار دارند

۷۰۰ روستای آذربایجان شرقی مشکل تامین آب شرب پایدار دارند
۷۰۰ روستای آذربایجان شرقی مشکل تامین آب شرب پایدار دارند
به گزارش خبرگزاری خالق، محمد خانی در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه متوسط سرانه آب قابل دسترس کشور یک هزار و ۴۰۰ مترمکعب است، اظهار کرد: سرانه آب قابل دسترس در استان یک هزار و ۳۱۰ مترمکعب برای هر فرد بوده که کمتر از متوسط کشوری است.
وی ادامه داد: حل مسئله در موضوعی چون بحران آب نیازمند توجه به مسائل و عوامل در حوزههای دیگری چون مؤلفههای اقتصادی، سیاسی، کشاورزی و فرهنگی است که باید به صورت سیستمی مورد بررسی قرار گیرند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تصریح کرد: در بحث حکمرانی باید رویکرد مجموعه شناخت چالشها، ابزارها و ایجاد راهکارهایی برای برون رفت از مشکل و آماده سازی زمینه لازم برای بخشهای اجرایی در جهت اجرایی شدن راهکارهای طراحی شده برای کم آبی میباشد.
خانی اظهار کرد: با توجه به اینکه بیشترین مقدار مصرف آب در بخش کشاورزی است در موضوع تغییر الگو کشت نوع گیاه، میزان مقاومت در برابر تنشهای آبی و همچنین، مراحل داشت و برداشت میتواند در راستای حکمرانی با استفاده از اعضای هیأت علمی با تجربه و دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری کمک قابل توجه داشته باشد.
وی با بیان اینکه ۸۵ درصد آب تجدیدپذیر در کشور مصرف میشود، اظهار کرد: سال گذشته آبی میزان بارش در مقایسه با سال قبل آن ۳۲ درصد و متوسط بلند مدت ۲۵ درصد کاهش یافته است که همین موضوع موجب کاهش سرانه آب قابل دسترس در استان شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان به برداشت سالانه ۲ هزار و ۸۵۰ میلیون مترمکعب آب در استان اشاره کرد و گفت: ۹۲ درصد این میزان در بخش کشاورزی، هفت درصد در بخش شرب و یک درصد در بخش صنعت صرف میشود که باید برای کاهش مصرف در زمینه کشاورزی برنامه ریزی و مدیریت کنیم.
خانی به ارائه خدمات به ۴.۲ میلیون نفر در استان از سوی این شرکت اشاره و اظهار کرد: سه میلیون نفر از این تعداد در ۷۳ شهر و ۱.۲ میلیون نفر در ۲ هزار و ۷۰۰ روستا ساکن هستند که شرکت آبفا برای تأمین آب مورد نیاز از یک هزار و ۳۰۰ حلقه چاه، ۱۲ سد، ۱۸۰ چشمه و ۶۵ قنات آب برداشت میکند.
وی با اشاره به اقلام پایه شرکت در بخش آب و فاضلاب به توضیح منابع تأمین آب استان در بخش شهری و روستایی پرداخت و افزود: در شرایط مطلوب باید بیشتر به منابع سطحی متکی باشیم تا به آبهای زیر زمینی فشار کمتری وارد شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان در ادامه به تشریح وضعیت بیلان آبی و سرانه آب کشور و استان پرداخت و گفت: طبق آمارها متوسط بارش کشور نسبت به کوتاه مدت و دراز مدت کاهش داشته است.
خانی به کاهش سرانه آب در ۶۰ سال گذشته اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۴۰، برای هر فرد ایرانی ۶ هزار مترمکعب آب قابل دسترس بود که به دلیل رشد جمعیت، افزایش مصرف و همچنین خشکسالی این رقم در حال حاضر به یک هزار و ۴۰۰ مترمکعب کاهش یافته است.
وی همچنین به افزایش هزینههای تأمین آب و نگهداری تجهیزات در این شرکت اشاره کرد و افزود: این هزینه در سه سال گذشته بیش از ۲۰ برابر شده در صورتی که افزایش درآمدها کمتر از ۷۰ درصد بوده و این موضوع خدمات رسانی را با مشکل مواجه کرده است و شرکت آبفا که برای تأمین یک مترمکعب آب حدود پنج هزار تومان هزینه میکند آن را به یکهزار و ۵۰۰ تومان به مشترک میفروشد که قابل توجیه نیست.
مدیرعامل شرکت آبفای استان ادامه داد: حدود ۲ هزار و ۷۰۰ روستا در آذربایجانشرقی وجود دارد که حدود یک میلیون و ۱۳۷ نفر از جمعیت استان را در خود جای دادهاند که از این تعداد یک هزار و ۹۴۵ روستا، دارای بالای ۲۰ خانوار است و حدود ۷۵۴ روستا نیز کمتر از ۲۰ خانوار جمعیت دارند.
خانی تصریح کرد: بنا بر آمار، بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ روستای آذربایجان شرقی دارای آب لوله کشی و نزدیک به ۸۵ درصد جمعیت روستاها زیر پوشش آب و فاضلاب هستند.
وی ادامه داد: در سالهای گذشته بسیاری از روستاهای استان دارای قنات و چشمه بودند که متأسفانه به دلیل خشکسالیهای اخیر، بیش از ۹۰ درصد از آنها خشک شدهاند.
مدیرعامل شرکت آبفای استان تاکید کرد: از حدود ۲ هزار و ۷۰۰ روستای آذربایجان شرقی حدود ۷۰۰ روستا مشکل تأمین آب شرب پایدار دارند که دلیل اصلی آن تغییر اقلیم و مشکلات ناشی از آن است.
وی در بخش بعدی سخنان خود به تحلیل وضعیت آب استان بر مبنای مدل SWOT پرداخته و از چهار منظر نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها و تهدیدها وضعیت آبی استان را با توجه به چهار منظر مربوطه راهکارها و پیشنهادهای بهبود خود بیان نمود.
خانی به چالشهای انرژی در استان نیز اشاره و بر ضرورت تأمین انرژی صنایع برای سرمایه گذاری در استان تاکید کرد.
منبع:مهر